Kastellin monitoimitalo pokkasi RIL-palkinnon

Kastellin monitoimitalo Oulussa on voittanut Rakennusinsinöörien liiton vuotuisen RIL-palkinnon.

 

(Kuva: Kuvatoimisto Kuvio)


Lemminkäisen rakentamaan rakennuskompleksiin toimitettiin Parman oululaisen tytäryhtiö Rajavillen tehtailta yli tuhat kuutiometriä runkoelementtejä, 24 000 neliömetriä ontelolaattoja sekä yhteensä noin 4 200 neliötä julkisivuelementtejä.

Graafisella betonilla toteutettujen seinien lisäksi julkisivuissa on käytetty lakkamuotilla valmistettuja sileitä valkobetonielementtejä.

Saman katon alla toimivat peruskoulu, lukio, aikuislukio, päiväkoti, kirjasto, auditorio, nuorisotilat ja liikuntasali. Päivittäin kiinteistössä opiskelee, asioi tai harrastaa noin 2 000 henkilöä eli pienen maalaiskunnan verran väkeä.

Tilojen suunnittelussa ajanmukaisiksi ja muunneltavaksi oppimisympäristöiksi on hyödynnetty pedagogiikan erikoisasiantuntemusta. Hanke on Oulussa ensimmäinen, joka on toteutettu elinkaarimallilla.
Kohteessa on suosittu energiatehokkaita ja riskittömiä ratkaisuja, joiden avulla on pyritty varmistamaan elinkaarikustannusten hallinta. Kastelli on saanut ensimmäisenä kouluna Pohjoismaissa Gold-tason LEED for Schools -sertifikaatin.

RIL-palkinto on jaettu vuodesta 1972 lähtien. Se on Suomen rakennusinsinöörien liiton vuosittainen tunnustus rakennuskohteille, joiden suunnittelussa ja toteutuksessa on osoitettu erinomaista rakennusalan osaamista. Tekniikan ohella valinnassa on kiinnitetty huomiota taloudellisiin, yhteiskunnallisiin ja ympäristönäkökohtiin.